Etusivu Sukuseura Johtokunta Sukuseurassa tapahtuu Myyntituotteet Yhteystiedot
 | Hietaharjun sukuseura | Sukuseuran säännöt | >> Matti Viljamin & Edla Sofian jäljillä | Sukuun syntyneet vauvat |


Matti Viljamin ja Edla Sofian jäljillä

Hietaharjun suku on lähtöisin Matti Viljami Sakarinpoika Roth, myöhemmin Hietaharjusta (26.10.1871, Kälviä - 2.3.1946, Oulainen) sekä hänen puolisostaan Edla Sofia Juhontytär Hietaharjusta (25.9.1873, Ullava - 1.8.1944, Oulainen). Vanha valokuva esittää Hietaharjun seitsemää veljestä. Valokuvassa on kuvattuna Matin ja Edlan seitsemän poikaa, tässä ikäjärjestyksessä: Valfrid, Vilho, Matti, Juho, Kalle, Väinö ja Niilo.
Veljeksillä oli kuusi sisarta. Heistä ei löytynyt yhteistä valokuvaa eikä osasta valokuvaa laisinkaan, ja kaksi heistä on kuollut jo nuorena ja perheettömänä. Sisarukset olivat ikäjärjestyksessä Fanny, Jenny, Elma, Ellen, Ida ja Eedla, kutsumanimeltään Lyylia. Jenny ja Eedla Lyylia kuolivat nuorina keuhkotautiin, Jenny 28-vuotiaana vuonna 1926 ja Eedla Lyylia vain 12-vuotiaana vuonna 1925.

Ida Johannan ja Johan Leonard eli Janne Pyyn avioliitosta syntyi 15 lasta. Pyyn suku on mainittava erikseen, koska se muodostaa Hietaharjun suvun jäsenmäärästä huomattavan ison joukon. Vertaillaanpa hiukan lukuja. Matin ja Edlan jälkeläisiä puolisoineen on yhteensä noin 960 kappaletta. Heistä Pyyn sukuhaaraan kuuluvia puolisoineen on noin 300 henkilöä. Lähes joka kolmas hietaharjunen on siis Pyy. Hietaharjun sukuhauta, Matin ja Edlan hauta sijaitsee Oulaisten kirkkomaalla, aivan kirkkorakennuksen kupeessa. Vieressä lepäävät Ida ja Janne Pyy. Kun laskemme kukkia sukuhaudallemme, on meidän laskettava kahdet kukat.


Edla Sofia antoi sukunimen

Varsin pian sukututkimuksen edetessä huomasin, että Hietaharjun sukua ei olisi olemassakaan ilman Edla Sofiaa. Perimätieto kertoo, että kun Matti ja Edla seisoivat papin edessä vihittävinä (5.5.1892, Ullava), ehdotti pastori, että Matti ottaisi käyttöön tulevan vaimonsa sukunimen, Hietaharju. Papin perustelu kuului jotenkin siihen tapaan, että "kun vaimolla on niin hyvä sukunimi". Mattihan oli tuolloin vielä Sakari-isänsä suvun mukaisesti Roth. Ehdotus sopi Matille, ja niin lähti isoisoisänpuoleinen Hietaharjun sukuhaara kasvamaan. Tieto tästä innosti tutkimaan myös Edlan puoleista sukua.

Tiedossamme on talon paikka, josta Hietaharju nimenä on saanut alkunsa. "Hietaharju" on suomennos ruotsinkielisestä Sandbacka-nimestä. Tämän alkuperäisen Sandbackan talon paikka sijaitsee Yli-Ullavalla Honkalan kylässä. Paikka on Ullavan ja Halsuan rajalla ja osa nykyistä Kokkolaa eikä kylän nimikään ole enää Honkala, vaan Kallinki. Taloa ei tosin kyseisellä paikalla enää ole, mutta valokuva säilyi.

Tietysti toinen tärkeä sydänmaatalo sijaitsi yksinäisellä paikalla Kälviän Mustikkakankaalla, Honkiperällä ja Ruotsalon kylällä. Viimeisin asukas Mustikkakankaan talossa oli Elmeri Hietaharju (1920-2008) ja hänen edesmennyt Paavo-poikansa (1951-2005), jonka kerrotaan asuneen talossa ainakin kesäisin. Historiallinen talo poltettiin jo vuosia sitten palokunnan toimesta.

Kolmas talo on luonnollisesti Hietaharjun talo Oulaisten Piipsjärven rannalla, jonne Matti muutti helmikuussa 1909, ja joka on edelleen Hietaharjun suvun hallussa ja toimiva maatila. Tila toimii maatalousyhtymänä, jossa ovat mukana veljekset Heikki Hietaharju ja Erkki Hietaharju sekä avopuoliso Anniina Jussinniemi.